Mi is tulajdonképpen a bulgur?
A Magyarországon is egyre népszerűbb bulgur, vagy ahogy talán még többen ismerik, török rizst szeretnénk kicsit bemutatni. A bulgur tulajdonképpen egy durumbúzából készülő, teljes kiőrlésű búzatöret, amelyet a Közel – Keleti országokban fogyasztanak leginkább.
Amit a bulgurról tudni érdemes: Bár gluténmentes diétában nem használható, hiszen gabonáról beszélünk, inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdők, fogyókúrázók étrendjébe jól beilleszthető, mert glikémiás indexe csak 46. Jóval alacsonyabb tehát, mint a rizsé, ami 70-80 körül van. Tápanyagtartalma is figyelemre méltó, hiszen rostban gazdag, emellett kitűnő B1, B2, B6, és E vitamin, folsav, vas, kálium, foszfor, magnézium és cink forrás is. Magas folsav tartalma miatt várandós kismamáknak különösen ajánlott.
Eredeti török receptekért kattints ide!
A török rizs, ami nem is rizs.
A bulgur sem állagában sem ízében nem hasonlít a rizshez, hogy honnan mégis a török rizs elnevezés, valószínűleg már senki nem tudja… Állagában inkább hasonlít a tarhonyára, amit maguk a törökök is így gondolnak, hiszen az apró szemű bulgurból készült levest tarhana çorbası-nak, vagyis tarhonya levesnek hívják. Érdemes a török élelmiszerboltba ellátogatni, ott sokféle bulgur közül lehet válogatni.
Mit lehet bulgurból készíteni?
A bulgurt Törökországban számtalan formában készítik. Önálló ételként, köretként, saláták alapanyagaként, egészen finomra törve levesként is találkozhatunk vele, de bulgurból készül sokak kedvence, a Çiğ köfte is. Török nevén bulgur pilaf – nak hívják azt a köretet, ami Magyarországon török rizsként kapható a török éttermekben. Az autentikus receptet itt találod!
Jó étvágyat hozzá!
Gyere, kövess minket a facebook-on instagramon, pinteresten és youtube-on is!
és Kérd INGYENES Online magazinunkat itt!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: