TürkÍZek, autentikus török receptek

Megkóstoltuk Törökország legfinomabb ételeit!

Törökország ízei cikksorozatunkban elsőként az utcán fogyasztható gyors ételeket vettük górcső alá, ma pedig kedvenc főételeinket mutatjuk be néhány szóval nektek. 

MANTI

Darált hússal töltött, nagyon aprócska kockákból álló tészta. Készítésekor a tésztát egészen vékonyra nyújtják, majd nagyon kicsi kockákra vágják és ezt töltik meg fűszeres darált hússal. Végül a kis töltött kockákból apró batyukat formáznak és kifőzik.  Fokhagymás joghurtszósszal és fűszeres paradicsompürével tálalják.

dsc_1308.JPG

Előre csomagolt, fagyasztott változatban is lehet kapni, de Isztambul utcáit járva, a jobb éttermek kirakatában frissen gyúrják a tésztát az asszonyok. Eszméletlen babrás munka elkészíteni, de megéri a fáradozást, az egyik favoritunkként végzett a kóstolások során!

dscn6763.JPG

KEBAB

A kebabot világszerte ismerik, azonban ennek is több száz féle változata létezik.  A kelet anatóliai térségben például  a Sis kebabot és a Büryan kebabit készítik. A Sis kebab hasonlít leginkább a magyarok által is jól ismert nyárs húsra.
 Az Adana kebab  erős paprikával készül, a lassú tűzön sülő, vasrúdra fűzött változat pedig a döner, melyet az utcákon szendvicsként is árulnak.

(fotó: szultanakonyhadban.blog.hu)

adana_kebab_fileminimizer.jpg

Az Iskender kebab paradicsomszószos és  sült krumplival tálalják. A Beykoz kebabot bárány agyvelőből készítik, melyet padlizsánba tekercselnek. Az Ali Nazik Kebabi pedig padlizsánpürével tálalt apró húsgolyókból áll.

 

YAPRAK SARMASI vagy DOLMA

Yaprak sarmasi, magyarul töltött szőlőlevél. Leginkább talán a szabolcsi töltött káposztához hasonlít, már ami az elkészítés módját illeti. Az íze teljesen más, inkább savanykás és a töltelékben sincs annyi hús, mint a töltött káposztában. Készítésekor  fűszeres bulgurt  vagy rizst főznek, és ezzel töltik meg az egészen apró szőlő leveleket. Szintén joghurtos szósszal tálalják, csak úgy, mint a legtöbb ételt. Kóstoltuk húsos-rizses, citromlével meglocsolt változatban is.

3_cikk_4_kep.jpg

A háziasszonyok általában előre dolgoznak, több száz darabot elkészítenek és adagonként lefagyasztják, hogy amikor vendég érkezik legyen mit gyorsan kifőzni. Ügyes technikával nagyon gyorsan dolgoznak. Mi is lelkesen próbálgattuk, de időbe telt, mire megtanultuk szépen feltekerni az egészen apró szőlőleveleket.

 

A Mercimek  Çorbası, vagyis a vörös lencse leves, az abszolút kedvenc. Tápláló, finom, megunhatatlan étel. Selymes ízű krémlevesről van szó, amit nagyon különlegesnek találtunk. 
Ez volt az első recept amit megtanultunk elkészíteni az eredeti török recept alapján, és azóta rendszeresen főzzük mi is.

p1190069.JPG

Ez az a leves, amit szinte mindig mindenhol kérhetünk Isztambulban még kisebb, utcai kifőzdékben is. Az ára mindössze 3-4 líra és ha egy szelet kenyeret is eszünk hozzá akár elegendő is ebédre.

 

KÖFTE

A köftét leginkább a magyar fasírthoz hasonlíthatnánk, csak talán kevésbé fűszeres ízű. Utcai árustól szendvicsként, de étteremben rizs,  bulgur és saláta mellé is tálalják. Ayrannal  (sós híg joghurt) az igazi. A köftét csak úgy, mint a vörös lencse levest kötelező kipróbálni!

dscn6715.JPG

 

IMAM BAYILDI / Töltött padlizsán

Ez egy klasszikus padlizsános török étel. Aki szeretne isztambuli utazása során is formában maradni
és szénhidrátszegényen enni, annak mindenképpen javasolni tudjuk ezt a sokféle zöldséggel és pirított darált hússal töltött finomságot. A vörös lencse leves mellett ez a másik olyan török főétel, amit itthon is rendszeresen készítünk. Érdemes megkóstolni!

dscn4406.JPG

HAMSI

Halak közül a nagy favoritunk! Szardella féle apró hal, amit roston vagy paprikás lisztbe forgatva sütnek, sült krumplival vagy csak simán zöldséggel tálalnak. Kétkedve kóstoltuk meg, egyrészt nem tűnt túl kiadósnak, másrészt benne volt a pakliban, hogy túlságosan snassz íze lesz. Abszolút várakozáson felüli, laktató, ízletes fogást ismerhettünk meg benne.

p1190599.JPG

 

PALAMUT 

Ezt a vastag húsú tonhalat szintén főként roston, ritkább esetben rántva kínálják az éttermek. Szeptember végén, október elején utazók kóstolhatják, akkor van szezonja. Aki kicsit is szereti a halat, semmiképpen ne hagyja ki, igazán ízletes étel, mi nagyon szerettük!

palamut.jpg

 

Természetesen a török ételek még számtalan új ízt tartogatnak az arra kíváncsiak számára, a fentieket csak ízelítőül gyűjtöttük össze. Itt ajánlunk figyelmetekbe egy remek blogot, melynek szerzője eredeti török receptek alapján főzi meg és teszi közzé a török konyha remekeit.
Olvassátok, próbáljátok ki a recepteket, meg lesztek elégedve vele!

Következő cikkünkben a török édességek kerülnek terítékre. 
Csatlakozz hozzánk a facebook-on!

és

Kérd INGYENES Online magazinunkat itt!

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Ne maradj le!

Kérd INGYENES

Online magazinunkat!

Email*
Név*
Voltál már Isztambulban?*
Korod

//

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. mbemba says:

    Az én kedvencem a kokorecs volt. Utcai kaja és nagyon apróra vágott belsőségekből (bárány) áll. Nagyon-nagyon töménynek, pontosabban gazdagnak, sűrűnek éreztem, nagyon élvezetes volt. Ha jól emlékszem paprika és oregano volt a fűszerek között.

    A legízesebbet azonban a Galata híd melletti halpiacon ettem. Hatalmas kiflibe tett tetszőlegesen kiválasztott halak, nagyon finom zöldségekkel és hihetetlen kedves, beszélgetős eladókkal.

    Csak a poén kedvéért: az imam bayildi azt jelenti, hogy az imám elájult.

  2. csizkek says:

    A menemen az durvan jo:)
    HA meg mar utcai kaja, van azert par igencsak erdekes, inkabb “hagyjuk ki” tipusu kajajuk is:) Kokorec – “grillezett” aprora vagott birkabel. Egyszer megkostoltattak, sok fuszerrel lecsuszik valahogy:) VAgy a “mar elfelejtettem” nevu kebap, ahol a torok kenyeret megkenik hideg birkaagyvelovel es hideg fott birkafejhust tesznek bele. Ezt mar nem sikerult megennem.

    Amit meg esetleg erdemes kiprobalni vmi autentikus bazarban egy eredeti torok kave. Ami a cseszeben, nyilt langon keszul. Poharat nem szabad megfogni azonnal.

  3. PERA says:

    Igen, a káposztalevélbe töltött dolma nekünk is nagyon ízlett. A menemen pedig mennyei, ő még sorra kerül 🙂

  4. csizkek says:

    Jo nagy orszag, eleg valtozatos konyhaval. En foleg az Egei tengeri regiot ismerem. Rogyasig ettem magam tengeri kajakkal. Erdekes hogy torok haverom Antalyabol is “atjart” Izmirbe halat enni, mert azon reszen hiaba tengerpart, nem ertenek a tengeri etelekhez:) 5-6 fele eloetel, majd a hal tokeletesre sutve salataval!
    Bursaban az Iskender verhetetlen, de voltunk fent a hegyekben pisztrangozni is:)
    Lehetne irni a torok eredetu magyar kajakrol is. Menemen = lecso. De van olyan dolmajuk ami kisertetiesen hasonlit a toltott kaposztahoz (kaposztalevelben, paradicsomosan.)

  5. G.Z. says:

    Nekem a legjobban a fekete-tengeri régió konyhája tetszik. Sok dió, mogyoró.
    A palamut nem tonhal, nincs sütve fehér húsú tonhal, ez bonito, ami inkább a makrélához áll közelebb.
    en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_bonito

  6. csizkek says:

    Haat:) Ha Iskendert sult krumplival hozzak ki, akkor gyorsan kuld vissza. Az Iskender az egy fogalom, a kebapok csucsa. Istanbulban nem fogsz jot enni, Bursa-ig kell hozza menni. (Nincs messze amugy is megeri elmenni oda) A lenyeg a hus minosege, zsirtartalma es vagasi modja, majd mindez kenyerkockakon, paradicsomszosz es joghurt, majd jol nyakon ontve olvasztott vajjal, szigoruan szololevel mint itokaval fogyasztva.
    A Koftek nem igazan fasirtok inkabb a “hamburgerek” csoportja. Daralt hus(ok) fuszerezve, faszenen sutve, nincs zsemlevel/kenyerrel felutve. Neha megtoltve pl. pisztaciaval. Van azert kozos metszet a donerek es a kebapok kozott. Pl. Adana kebap, ami vegulis daralt fuszeres hus csak epp nyarson sutik ki, nem golyos, hamburgeres alakban. Kerdeztem a Torokoket ez miert nem kofte, de a valasz a “csak” volt.
    Istanbulrol annyit, hogy turistakent legnagyobb esellyel az ottani “vacakba” lehet belefutni helyismeret nelkul. Tul soka turista, bar akinek nincs viszonyitasi alapja annak az is finom. De a torokokre jellemzo, hogy adott eteleknek mindig mindenhol megvan a specialistaja aki a kornyeken a legjobb es hajlandoak is erte utazni. (Ebedido, 1 ora utazas, 1 ora ebed, ja meg menjunk egyunk fagyit:) )
    A voros lencse leves masik mutacioja az Ezogelin Corba, nalam standard menu volt Lahmacun-nal. Lachmacun-t pedig ruccolaval, friss paradicsommal es jo sok szumakkal, ayrannal leoblitve.
    Koftekbol nekem meg a vega Cig kofte jott be nagyon, mint eloetel. A Meze-k, eloetelek, amugy is megernenek egy onallo posztot, mert nagyon fontos resze a torok konyhanak!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!