TürkÍZek, autentikus török receptek

Szultán a konyhánkban…

…avagy a török konyha magyarországi hódításai

Köztetek, akik minket olvastok, biztosan sokan vannak, akik ismeritek és szeretitek a török konyha remekeit.
Most szeretnénk nektek bemutat egy fiatal hölgyet, aki hozzánk hasonlóan rajong a török ételekért, szenvedélyesen gyűjti a jobbnál-jobb recepteket, amiket meg is főz, és részletes török-magyar nyelvű leírással közkinccsé tesz!

 

Az Isztambuli utazások blog csapatának felkérésére szeretnélek ezúton üdvözölni Benneteket. Bokorovics Tímeának hívnak, a Szultán a konyhádban című gasztroblog szerzője vagyok. Ezzel a rövid bejegyzéssel szeretnék néhány javaslatot tenni mindenkinek, aki Isztambulba készül, hogy mik is azok az étel-italfélék, melyeket semmiképpen sem szabad kihagyni.

Az első pont, amit mindenki felejtsen el: a fogyókúra az isztambuli tartózkodás alatt. Mentségünkre legyen mondva, hogy valószínűleg rengeteget fogunk sétálni, amivel kompenzálhatjuk az étkezések nemkívánatos hatását. Készüljünk fel rá ugyanis, hogy rengeteget fogunk enni és ne is fogjuk vissza magunkat, ha már ott vagyunk! Az ételek ugyanis varázslatosak és tökéletesek, nem mellesleg pedig javarészt nagyon egészségesek is. A török konyha sok húsból (bárányból, borjúból, csirkéből egyaránt) és halból, ill. tengeri herkentyűből készült fogást kínál, melyek végtelen számban kombinálhatóak például a finomabbnál finomabb salátákkal vagy piláfokkal. Sok helyen a rendelésünk mellé ingyen kapjuk a salátát. Itt például még ki sem hozták, amit kértünk, ez „csak” az előzetes étvágygerjesztő:

Fotó: Bokorovics Tímea

Semmiképpen ne hagyjuk ki a köftét, mely számos verzióban elérhető. Ez a sült húsgolyó számos különböző formában és fűszerezéssel elkészíthető. Alapmű, melyet KÖTELEZŐ kipróbálni. Én nagyon szeretem az erős paprikát, így a csípős ízeket előtérbe helyező változatokat szoktam választani. Leginkább salátákkal javaslom, de persze piláffal is nagyon finom.

Egy verzió a blogomról, a paprikás köfte.

Fotó: Bokorovics Zsolt

 

Szintén kötelező húsétel a kebab, melyet leginkább birkahúsból készítenek. Faszénen sütik és nagyon erőteljesen fűszerezik. A magam részéről mindig elhatározom, hogy na most aztán már tényleg valami mást kérek, aztán végül azon kapom magam, hogy ugyanúgy ismét Adana kebabot eszek. Így ezt nagyon erősen ajánlom!

Fotó: Bokorovics Tímea

 

A másik csúcskaja a piláf véleményem szerint, mely úgy köretként, mint egytálételként is tud funkcionálni. Alapja a rizs vagy a bulgur, melyet különböző hozzávalókkal dúsítanak. Ez lehet gyümölcs, zöldség, húsok, magvak sokszor különleges fűszerekkel bolondítva. Én az alapból sós, de mégis édeskés beütésű verziókat kedvelem leginkább.

 Egy példa a blogomról: Hürrem szultána filáfja
 Fotó: Bokorovics Zsolt 

Hagyjunk helyet a sütinek a gyomrunkban! A török nép az édességkészítés nagymestere. Feltétlen kipróbálásra javaslom a muhallebi-ket, mely egyfajta tejes pudingféleség (persze ez is sok-sok verzióban) és a baklavákat is, hiszen ez utóbbi lényegesen több annál, mint amit itthon megszokhattunk! Érdekes módon az alapvetően cukorsziruppal vagy mézzel készülő édességből létezik olyan, ami éppen csak hogy édes, mint a felső képen látható pisztáciás változat. Így azoknak is javaslom kipróbálni, akik az itthon megismert túl édes baklavák miatt esetleg idegenkednek tőle.

Fotók: Bokorovics Tímea és Bokorovics Zsolt

Az étkezés végén vagy csak úgy egyébként is feltétlenül igyunk a mindenhol kapható almateából (elma çayı), ez is maradandó élményt fog okozni. Szerencsére a fűszerbazárban be is vásárolhatunk belőle. Nyugodtan vehetjük kilószámra, el fog fogyni, higgyétek el!

Fotó: Bokorovics Tímea

Afiyet olsun!

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

és Kérd INGYENES Online magazinunkat itt!

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Ne maradj le!

Kérd INGYENES

Online magazinunkat!

Email*
Név*
Voltál már Isztambulban?*
Korod

//

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!