TürkÍZek, autentikus török receptek

Török kávé a világörökség részeként!

2013-ban a török kávét és a hozzá tartozó hagyományokat a szellemi kulturális világörökség részévé nyilvánították, a török kávé így már szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.  

Aki járt már Törökországban tudja, hogy a török kávéhoz egy komplett szertartásrendszer tartozik, amelyben minden apró részletnek meg van a maga jelentősége.  

kave.JPG

 Mindenben, még a főzéshez szükséges kellékekben is eltér a nyugati kávékultúrától. 

A frissen darált kávét réz edényben, úgynevezett cezvában készítik. A kávéval együtt előre beleteszik a cukrot is és együtt főzik, mert utólag a csésze alján lévő zacc miatt már nem lehet felkeverni.

 Meggyőződésünk, hogy az autentikus méregerős – habos török kávé elkészítésére születni kell, nem lehet csak úgy hipp-hopp megtanulni.

 A török kávé karakteres íze megosztó, de akik szeretik, azok egyenesen rajonganak érte.  Kifejezetten erős, zaccos, a tetején lévő hab pedig biztosítja, hogy sokáig forró maradjon. Különleges íze, illata és a kínálás módja igazán egyedivé és különlegessé teszi.

A törökök ráérősebbek mint mi magyarok, szívesen ücsörögnek egy finom kávé mellett a nap bármelyik szakában. Amire mi komolyabban rácsodálkoztunk az az, hogy akár késő este, lefekvés előtt is elszürcsölnek egy jó erős kávét.  

A kávénk zacca pedig igen beszédes, csak kell valaki aki ért hozzá, hogyan bírja szóra. A török nők között sokan tudnak kávézaccból jósolni, érdemes hát a kistányért a kávéscsészére tennünk és megvárnunk amíg a zacc elhelyezkedik és kirajzolódik sorsunk vonala. 

6_cikk_2_kep.jpg

 

A törökök, ha vendég érkezik nem azonnal kínálják kávéval. Ez a sürgetés jele lenne, ezért csak némi beszélgetés után teszik fel a kérdést, kérünk-e kávét. Amikor pedig a vendég távozni készül, ismét megkínálják egy csészével, ezzel marasztalva őt, jelezve neki, hogy társasága kellemes, szívesen beszélgetnének még. Ugye milyen figyelmes, kedves gesztus ez?

A kávéházak már az oszmánok idején is népszerűek voltak, manapság pedig Isztambul utcáin megszámlálhatatlan kávézó várja a hazai vendégeket és a turistákat egyaránt.  

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon és youtube-on is!

és

Kérd INGYENES Online magazinunkat itt!

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Ne maradj le!

Kérd INGYENES

Online magazinunkat!

Email*
Név*
Voltál már Isztambulban?*
Korod

//

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. PERA says:

    Igen, nagyon finomra őrült kávé kell hozzá. Egy csészéhez egy teáskanál kávé elég, különben méreg erős lesz 🙂 Igazi, habos török kávét pedig akkor kapunk, ha annyi személyes cezvában főzzük a kávét, ahány adagot főzünk. Két személyre tehát két személyes cezva kell, ekkor lesz szép habos a kávénk 🙂

  2. élhetetlen says:

    Igen, anno vettem egy kis egy személyes kis, felül szűkülő nyeles rézedényt Törökországban. Annyit tudok, hogy nagyon por kávé kell hozzá, bele a cukor, felforralod, mielőtt kifutna, lekapod, megkevered, és még kétszer így felfuttatod, aztán pihenteted. Tényleg nagyon jó. Már ellustultam, beérem a nescaféval is, de egyébként lábosban is előadható a művelet, ezt akkor csináltam, ha több vendég volt egyszerre. (csészénként két teáskanál porkávé).


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!